GI-metoden
Typisk måltid: Sallad med spenat, tomater, gul paprika, röda bönor, svarta oliver och kall fullkornspasta. Dryck grönsaksjuice eller vatten.
Upplägg: Man äter kolhydrater med lågt glykemiskt index.
Fördelar: Mat med lågt GI ger större mättnadskänslor och bättre fettförbränning. Metoden är lätt att följa så länge man lär sig vilken mat som har lågt GI och man kan hålla denna kosthållning livet ut. Mat med lågt GI ger också ett skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och många cancerformer.
Nackdelar: GI talar enbart om hur snabbt blodsockret stiger efter en måltid. I regel tar inte GI-metoden hänsyn till vilken fettkvalitet som är bäst eller var man får mest vitaminer, mineraler och antioxidanter. I vissa fall har även mat med lågt GI dålig effekt på hälsan och formen, till exempel fruktsocker och korv, vilket gör att man måste förstå vad det handlar om för att kunna använda enbart GI på ett effektivt sätt.
Lågfettkost
Typisk måltid: Kycklingbröst med ris och grönsallad. Dryck lightsaft.
Upplägg: Man håller ner fettintaget så mycket som möjligt. Oftast strävar man efter att max ha 20 gram fett i kosten.
Fördelar: Så länge användaren har kunskap om fettinnehållet i maten är dieten lätt att hålla och innebär en automatisk begränsning av hur mycket som får ätas. All mat har nämligen ett visst innehåll av fett. Därför ger lågfettkosten en viktminskning.
Nackdelar: Fettförbränningen minskar vilket gör att viktminskningen efter ett tag går trögt. Dessutom blir träningsorken sämre och risken finns att kroppen tvingas producera eget fett, vilket inte är bra för hälsan. Det finns även en risk för fettsyrabrist med allvarliga konsekvenser för hälsan. Även ett minskat upptag av fettlösliga ämnen som till exempel fettlösliga vitaminer och antioxidanter är ett problem.
VLCD (very low calorie diet)
Typisk måltid: Ett glas med en nutrilett-drink.
Upplägg: Ofta går VLCD ut på att man dricker drinkar som innehåller ett pulver med mycket protein och en mindre mängd fett och kolhydrater. Ett antal portioner av denna dryck ger 500–800 kcal per dag vilket resulterar i ett energiunderskott och viktminskning.
Fördelar: Det är enkelt att dosera pulvret och följa dieten. Dieten ger viktminskning så länge den följs.
Nackdelar: Så fort dieten är avslutad brukar användaren gå upp i vikt igen eftersom denne inte lärt sig äta på rätt sätt. Ett bevis för det är att patienter som gått ned i vikt med en pulverdiet på en överviktsenhet har mycket svårt att hålla den nya vikten och i regel går upp i vikt igen. Ett pulver kan inte ge allt kroppen behöver för optimal hälsa, och ju längre dieten pågår desto större blir risken för att näringsbrister uppstår. Eftersom denna diet ofta vänder sig till gravt överviktiga personer handlar det om månader och kanske år utan riktig mat för att man ska nå den nya vikten.
ISO-dieten
Typisk måltid: Lax med råris och en stor portion sallad (i alla färger). Dryck grönsaksjuice eller vatten.
Upplägg: Man äter en diet med lika stor andel av energin från fett, protein och kolhydrater. Kolhydraterna har lågt GI och fettkvaliteten är hög. Dessutom ingår stora mängder grönsaker vilket garanterar antioxidanter, vitaminer och mineraler.
Fördelar: Denna diet mättar väldigt bra och innehåller alla näringsämnen. I princip kan man följa en ISO-diet hur länge som helst. Dessutom uppfattas den inte som särskilt krävande eftersom man får äta sig nöjd.
Nackdelar: ISO-dieten har inga kända nackdelar så länge den används på rätt sätt.
Atkinsdieten
Typisk måltid: Första veckorna pannbiffar med ost på. Dryck vatten. Därefter kycklingklubbor med quinoa och grönsaker. Dryck vatten.
Upplägg: Man börjar med en period utan kolhydrater och äter därefter kolhydrater med lågt glykemiskt index.
Fördelar: Dieten är effektivare än en traditionell lågfettdiet och är sund om den första perioden utan kolhydrater begränsas till några veckor. Efter det liknar Atkinsdieten en vanlig låg-GI-kost med begränsat kolhydratintag.
Nackdelar: Dieten är krånglig att hålla och kräver en hel del studier, eftersom den första perioden utesluter kolhydrater, medan efterföljande perioder tillåter dem. Om man håller den första strikt kolhydratfattiga kosten längre än avsett, finns stor risk för biverkningar.
LCHF (low carb high fat)
Typisk måltid: Bacon och äggröra. Dryck vatten.
Upplägg: Mat med extremt lågt innehåll av kolhydrater ökar mättnaden och minskar insulinet. I praktiken betyder det att enbart cirka 10 procent av energin kommer från kolhydrater och närmare 70 procent från fett, varav en stor del mättat fett.
Fördelar: Är relativt lätt att följa om man vet var kolhydrater finns och undviker dessa. Det ger en snabb blodsockerbalansering hos diabetiker och kraftigt överviktiga vilket är bra för hälsan på kort sikt. Ger till en början en snabb viktminskning men efter ett år är effekten inte större än traditionella viktminskningsmetoder.
Nackdelar: När man undviker kolhydrater bildas ketoner som ger en surare miljö i kroppen. Det kan ge inflammationer och en ökad risk för benskörhet, njursten, huvudvärk, förstoppning samt brist på viktiga näringsämnen. Det höga fettintaget leder till att du absorberar mer gifter som kallas endotoxiner från tjocktarmen. Hjärnan får inte mycket bränsle i form av kolhydrater så den mentala kapaciteten minskar och träningslusten sjunker.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 kommentarer:
Skicka en kommentar